pil
Michel Pedersen Sveigaard
(Omkr 1771-1800)
Mette Lund
(1757-1822)
Poul Olsen
Lisbeth Jensdatter
Mikkel Mikkelsen Sveigaard
(1800-1878)
Maren Poulsdatter
(1817-1904)
Anne Christine Sveigaard
(1856-1888)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Jens Peder Christensen

Anne Christine Sveigaard

  • Født: 3 Apr. 1856, Ikast, Hammerum, Ringkøbing
  • Dåb: 12 Okt. 1856, Ikast Kirke, Hammerum, Ringkøbing
  • Ægteskab (1): Jens Peder Christensen den 5 Apr. 1877 i Brande Kirke, Nørvang, Vejle
  • Død: 19 Feb. 1888, Sønder Søby, Arnborg i en alder af 31 år
  • Begravet: 29 Feb. 1888, Arnborg Kirke, Hammerum, Ringkøbing
Billede

punkttegn  Notater:

En tragisk ulykke
Afskrift fra Hammerum Herredsfoged protokol ved Inger og Svend Jensen november 2006:

Aar 1888 den 21 Febr. Efter (eftermiddag?) Kl. 3 blev Politiretten sat paa Jens Peder Christensens Bolig paa Søby Mark, Arnborg Sogn at der ved Dommer Herredsfoged Krarup med medtagne vidner hvor de foretager:
Nr. 43/1888 Forhør til Holdning om Husmand Jens Peder Christensens Hustru, Ane Kirstine Sveigaards dødsfald.

Dommeren havde i dag ved Smed Jens Nielsen modtaget melding om at Husmand Jens Peder Christensens Hustru Ane Kirstine Sveigaard i forgaars er fundet død. Paa grund at Snefog og uvejr der har gjort Vejene ufarbare paa Stedet der ligger langt ude i Heden i Arnborg Sogn (ulæselig men antagelig en undskyldning for forsinkelsen) Dommeren i forening med Distriktslæge Benzon synede liget, der fandtes afklædt, liggende paa en Seng. Distriktslægen afgav Ligsynsattest, hvoraf genpart blev fremlagt.

Fremstod Husmand Chr Nielsen Tusholt, der paa anledning forklarer, at han i forgaars Kl. mellem 4 og 5 i anledning af at han venter at skulde efter Jordemoder til sin Hustrue gik til sin Nabo Jens Peder Christensen for at hente et par støvler, som han havde gjort i stand til ham. Chrt. Træffer i stuen kun børnene, Jens Peder Christensen var gaaet til Skarrild i anledning af ordning af en ejendomshandel og hans Hustru var
ej heller hjemme. Dette undrede Chrt. at Børnene var alene hjemme i det Uvejr med Snefog, som det var. Der saa spurgte Børnene hvor deres Moder var, sagde de, at hun var hos Chrt. der havde hun imidlertid ikke været. Chrt. gik saa videre til en anden Nabo Jørgen Sjællænder, men der var hun ikke og hun var heller ikke hos Chrts. Broder Jens Tusholt, hvor de ogsaa søgte hende. De gik videre alle 3 udkørte til stedet og ved at se at Tørvestakken var skreden sammen, faldt det Chrt. ind at se efter om hun mulig skulle være der. Sneen var føgen op om stakken, saa at der intet mistænkeligt der var at se.

De prøvede saa at rydde Sneen tilside, men saa ei heller da noget af hende. De begyndte dog at rydde Tørvene tilside hvilket var et vanskeligt arbejde, da det hele var frossen sammen, ved at lette en Tørv til side saa Chrt. Afdødes Hoved og efter de havde faaet flere Tørv ryddede bort, saa de hende ligge foroverbøjet eller næsten hel paa maven med Hovedet liggende paa siden. Stillingen var som hun havde ligget paa knæ og taget Tørv, og da stakkens øverste Del er ramlet ned over hende og har kastet hende om. Læberne var stærkt opsvulmede og Hovedet i det Hele Opsvulmet med flere hudafskrabninger, men ellers var der ikke Tegn paa at noget var knust eller brudt. Stakken var hulet ud derved at der jævnlig var taget af Stakken nedefra, saa at den sidste del hang ud som et Tag, hvilket holdt sammen, da Tørvene var frossen sammen Chrt. antager, at vægten af væde er bleven saa stor, at hele den øversete del af Tækket i en samlet masse er ramlet ned, mulig har ogsaa Stormen virket med hertil, da Chrt. første gang kom ned til Børnene var Kakkelovnen helt kold og Børnene var sultne, saa at han antager, at det ikke var saa kort en tid, at afdøde havde været borte.

Fremstod Maren Christensen 10 Aar gammel, den ældste af Afdødes Børn der paa anledning forklarede, at hendes moder i forgaar Eftermiddag Kl. 2 1/2 sagde, at hun ville gaa ud efter nogle Tørv. Hun gik ud, men kom ikke tilbage Chrt. antog at hun Var gaaet til en af Naboerne enten Jørgen Sjællænder, eller Chr. Tusholt, der hengik vel et par timer, inden Chr. Tusholt kom ned til dem og spurgte efter deres Moder.

Fremstod derefter Husmand jens Peder Christensen, der paa anledning forkl. at han i forgaars var gaaet hjemmefra til Skarrild omkring Kl. 1 for at faa ordnet nogle papirer om en Ejendomshandel. Han kom paa grund af Uvejret ikke hjem, men fik igaar Bud om Ulykken, men naaede først hjem i gaar aftes Kl. 8. han kunne ingen anden oplysning give om Dødsaarsagen end hvad han har hørt af Chr. og Jens Tusholt, samt Jørgen Sjællænder.

Dommeren bemærkede at Jørgen Sjællænder idag ikke er hjemme, Jens Tusholt har Dommeren truffet
idag paa Vejen. Hans forklaring stemmer ganske med den af Chr. Tusholt afgiver.

Den Paagældende Stak er beliggende Øst for Huset, kun omkring en Alen fra dette. Den øverste Del af Stakken
ligger nedvæltet i en samlet masse. For øvrigt var det paa grund af Frosten og den sammenføgne sne vanskeligt nøjagtigt at undersøge stedet.

Forhøret sluttet, Politiretten hævet.
Vidner:
Krarup - Jens Benzon - Dynis Jensen.

punkttegn  Dødsnotater:

Fandtes liggende med ansigtet trykket mod jorden under en frossen tørvestak, som stod lige uden for døren imod øst. Begravelse tilladt af herredsfoged Krarup i attest af 21. februar (bemærkning i kirkebogen)

Billede

punkttegn  Om Anne

• Konfirmation, 24 Apr. 1870, Ikast Kirke, Hammerum, Ringkøbing.


Billede

Anne blev gift med Jens Peder Christensen, søn af Kristen Mathias Pedersen og Kirsten Marie Laursdatter, den 5 Apr. 1877 i Brande Kirke, Nørvang, Vejle. (Jens Peder Christensen blev født den 10 Dec. 1854 i Skarrild, Hammerum, Ringkøbing og dåb den 26 Dec. 1854 i Skarrild Kirke, Hammerum, Ringkøbing.)

punkttegn  Om Jens og Anne

• bopæl, 1877, Uhre Mark, Brande, Vejle.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af arne@famrolf.dk