Anton Christian Michaelsen
(1823-1889)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Anton Christian Michaelsen

  • Født: 26 Apr. 1823, Gadebusch, Tyskland
  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: 18 Jul. 1889, Vejle Sygehus, Nørvang, Vejle i en alder af 66 år
  • Begravet: 23 Jul. 1889, Vejle Kirke, Nørvang, Vejle 1
Billede

punkttegn  Notater:

Under ledelse af.... - stabshornblæsere/musikdirigenter ved militærmusikken i Viborg
af H.E. Christiansen - fhv. musikdirigent ved Prinsens Livregiments Musikkorps

Den 22. april 1865 fik det største antal militærmusikere nogensinde hjemsted i Viborg, da henholdsvis 6. og 8. Infanteri-Bataljon med hvert sit musikkorps på 16 musikere under ledelse af en stabshornblæser blev garnisoneret her. 6. Bataljon havde i en årrække op til krigen i 1864 været garnisoneret på Gottorp Slot i Slesvig og 8. Bataljon i Kiel, og efter krigens ophør havde de været midlertidigt placeret i Køge (6. B.) og Helsingør (8. B.). Det lange ophold i Hertugdømmerne betød, at en del af musikerne var herfra eller fra Tyskland, og dette gjaldt begge stabshornblæsere. A. C. Michaelsen var fra Mecklenburg, og H. H. E. Brügmann var fra Holsten, og blandt de 'indvandrede' musikere var der navne som Hennings, Hopp, Michaelsen, Utermøhl, Zorn, Dose og Wiese. De yngste af dem var aktive i musikkorpset helt frem til og efter århundredskiftet.

Anton Christian Michaelsen
Anton Christian Michaelsen blev født 26/4 1823 i Gadebusch og døde efter en omskiftelig tilværelse på Vejle Sygehus 18/7 1889. Efter læretid i Berlin var han dansk militærmusiker i to omgange, derefter musikdirektør i Vejle, registreret beboer en tid hos datteren i New York omkring 1880 for så til sidst at vende tilbage til Vejle. Arkiverne fortæller, at han blev genansat som overspillemand (musiker) 10/4 1852 ved 6. Bataljon. I arkiverne står der noteret i musikerlisten under 2. kompagni: "Overført til 1. kompagni som Stabshornblæser". Desværre er 1. kompagnis mandskabslister ikke umiddelbart i arkiverne, men sammenholdt med andre oplysninger på pågældende side i fortegnelsen, kunne det være i perioden 1855-60. I familien har man endvidere den opfattelse, at han som militærmusiker var fagottist. Det har han formentlig været i 4. Brigades Musikkorps i Rendsburg fra ca. 1847 til ca. 1850.
I 1848 sluttede 14., 15., 16. og 17. Bataljon og 5. Jægerkorps, som hørte under 4. Brigade i Rendsburg, sig til det Slesvig-Holstenske oprør. Efter krigen, hvor Hæren nu blev opstillet med 5 brigader, blev alle disse afdelinger genoprettet og flyttet til Sjælland og erstattet af loyale bataljoner og jægerkorps under den nye 4. Brigade. Til gengæld blev der ikke tilknyttet et Musikkorps til 4. Brigade; man klarede sig i stedet for med bataljonernes og jægerkorpsenes musikkorps, som var fordelt ud over Brigadens område - herunder to i selve fæstningen Rendsburg. Michaelsen blev derfor genansat hos 6. Bataljon i Slesvig. 1., 2. og 3. Brigade havde, jf. normeringen, fortsat sine musikkorps, og der blev nu endvidere oprettet et til 5. Brigade i Holsten.
Den 31. dec. 1865 blev den gældende ordning for musikkorpsene ophævet, og samtlige musikkorps blev opløst; i tiden frem til en endelig fredstidsordning forblev 9 musikere dog midlertidigt ansat ved hver Bataljon til at varetage forekommende musikalske opgaver. Perioden med de mange militærmusikere i Viborg blev altså kort. Stabshornblæser Michaelsen blev sammen med 14 musikere fra begge korps afskediget \endash de øvrige 2 x 9 musikere med Stabshornblæser Brügmann i spidsen fortsatte midlertidigt, indtil den nye ordning blev gennemført.
Michaelsen forlod Viborg og slog sig ned i Vejle, hvor han dirigerede såvel Vejle Musikcorps som Håndværker-Sangforeningen med stor succes foruden at virke som både musikpædagog og komponist. Vejle Musikcorps dækkede hele musikudbuddet med orkesterkoncerter både indendørs og udendørs, koncerter sammen med Håndværker-Sangforeningen og spillede også til dans. En interessant detalje er her, at hans søn, Wilhelm Ernst Louis Michaelsen, som trakterede den store uhåndterlige F-basbasun ved militærmusikken i Viborg, ofte optrådte som kornetblæser(!) i Vejle Musikcorps. Michaelsen junior var født 14/7 1846 i Berlin på et tidspunkt, hvor senior sandsynligvis havde udstået sin lærlingetid hos en musikdirektør. Men i julen 1872 forlod Michaelsen pludselig Vejle og rejste til Tyskland, og efterlod orkestermusikken i Vejle i totalt kaos \endash uden leder intet orkester!
Den 4. april 1868 var skæringsdatoen for den nye ordning: Bataljonerne blev normeret med musikkorps på 9 mand. Overordnet eksisterede de brigademusikkorps, som var dannet i 1842, stadig, men de var nu opbygget på en ny måde. Systemet virkede nemlig som en kinesisk æske: Hvert kompagni blev normeret med 2 hornblæsere til signalbrug. Bataljonen havde 4 kompagnier altså 8 musikere + Bataljonskorpsets musikalske leder, Forblæseren, i alt 9 mand. De nye brigademusikkorps bestod af det samlede antal musikere fra de bataljoner, der indgik i brigaden. Brigadestaben var normeret med én musiker, Stabshornblæseren, som var Brigademusikkorpsets musikalske leder.
Kilde: http://www.danskmilitaermusik.dk

punkttegn  Begravelsesnotater:

alder 66 år

Billede

punkttegn  Om Anton

• bopæl, 1889, Gartnergården, Hover, Tørrild, Vejle.


Billede

Anton blev gift med.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 10 Feb. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af arne@famrolf.dk